1

Hierdoor heeft de één wel een volle baard en de ander niet

Geplaatst op door Rob Peetoom Editor
Jaloers op die man met een volle bos haar op zijn kaak en kin? Of verbaas je je er over dat je buurman bijna geen baardgroei heeft? We leggen uit hoe dit komt!
 
Afkomst speelt de belangrijkste rol in de baardgroei; een Aziaat heeft veel minder baardgroei dan iemand uit het middenoosten. Maar de echte reden hierachter is nog onduidelijk.
 
Gen
Baardgroei komt door een bepaald gen met de naam EDAR. Dit is een eiwit die celgroei reguleert, maar er zijn twee variaties van dit gen. Afrikanen en Europeanen hebben de variatie die Aziaten bijna niet hebben. Aziaten hebben de EDAR-mutatie 370A die ook invloed heeft op de grootte van de borsten van vrouwen. De wetenschappers zijn verder nog niet zeker van deze ontdekking, maar dat het EDAR-gen sowieso invloed heeft, is duidelijk.

Reinigen
Wil je je baard goed verzorgen en reinigen? Gebruik dan een shampoo die ook geschikt is voor baardhaar, zoals de REDKEN Clean Brew Shampoo.
 
Unibrow
De unibrow heeft overigens weinig met baardgroei of dat gen te maken; die heeft een eigen gen dat er voor zorgt dat de wenkbrauw doorloopt: het PAX3-gen. 

inspiratie

#robpeetoom

Volg ons