1

Vicky vertelt je alles over pigmentatie

Geplaatst op door Rob Peetoom Editor
In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen hoe je beschermt tegen de zon en de schadelijke stralingen daarvan én hoe je de huid beschermt tegen de aanmaak van te veel pigment. Maar wat is pigment precies en waarom hebben mensen last van pigmentatie?
 
Maar wat is pigment?
Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Het zorgt voor een bruinere huidskleur, maar ook voor je haarkleur. Door de zon worden de pigmentcellen gestimuleerd en word je bruiner. Bij een storing van het aanmaken van de cellen, of te veel aan pigmentcellen ontstaan er vlekken.
 
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken/pigmentstoringen, hieronder een overzicht van de meest voorkomende:
 
Ouderdomsvlekken Lentigines solares
Deze komen vaak voor en altijd bij middelbare leeftijd. De meeste mensen van deze leeftijd hebben bruine vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen voor op de plekken waar de meeste zon op komt, in het gezicht of op de rug van de handen. Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd en zijn bijna altijd goedaardig.
 
Zwangerschapsmasker Melasma of Chloasma
Pigmentvlekken die door de hormonen van een zwangerschap ontstaan, worden een zwangerschapsmasker genoemd. Deze ontstaat alleen tijdens de zwangerschap en zijn meestal daarna weer weg. Wel kunnen ze bij iedere zwangerschap terugkomen of ná een zwangerschap door bijvoorbeeld door gebruik van de pil.
 
Irritatie pigment Post inflammatoire-hyperpigmentatie
Deze pigmentatie ontstaat door kleine verwondingen in de huid. Bijvoorbeeld insectenbeetjes, schaafwonden, acne, etc. Deze gaan vaak vanzelf weer weg maar dat kan even duren. Deze vlekjes komen vaker voor bij een donkere huid. K
 
Poikiloderma van Civatte
Dit is een hyper (te veel) en/of hypo(te weinig) aan pigment, samen met kleine rode bloedvaatjes, wat veroorzaakt wordt door zon én parfumgebruik. Vaak voorkomend in de hals.
 
Pigmentatie contact dermatitis Riehl’s melanosis
Dit zijn vooral bruin/blauwgrijze vlekken die veel voorkomen op de wangen en slapen. En komt voornamelijk door irriterende stoffen uit cosmetica.


 
Naast de veel voorkomende pigmentstoornissen is er ook een aantal die tevoorschijn kunnen komen door andere oorzaken:
 
-          De ziekte van Addison (dit is een hormoonaandoening in de bijnieren)
-          Hemosiderose (dit is een ziekte waar bij je lichaam te veel ijzer vasthoudt)
-          Door de hormonen van bijv. de anticonceptiepil of andere anticonceptie met hormonen.
-          Vitilligo, een huidaandoening waarbij er te weinig pigment wordt aangemaakt, waardoor je pigmentloze vlekken hebt op huid en haar. Dit is over het hele lichaam mogelijk.
-          Albinisme, een huidaandoening waardoor er helemaal géén pigment wordt aangemaakt.
 
Mocht het zo zijn dat je een van deze huidproblemen herkent, wees dan niet bang en laat je adviseren op het gebied cosmetica, verzorging en behandelmethodes.
 
Wil je weten wat je tegen een teveel aan pigment kan doen? Stay tuned! In mijn volgende blog meer over de behandeling van pigment. Blijf je vooral goed beschermen en een goede thuisverzorging is het halve werk!

inspiratie

#robpeetoom

Volg ons